· 

There is a crack in everything

 

Over dialoog en 'onvolkomenheid'

 

In dialoog te zijn vraagt nogal wat van ons mensen. Te spreken vanuit een open hart, te luisteren met alle aandacht, oordelen op te schorten en reacties uit stellen, zodat ze gereflecteerd kunnen worden; het zijn de ideale voorstellingen van een perfecte dialogische houding, maar hoe vaak lukt het ons ook niet, gewoon, omdat we menselijk en feilbaar zijn?

 

Dialogische vaardigheden vragen van ons op een nieuwe manier vooral met onze emotionaliteit om te gaan; enerzijds het toe te laten als wezenlijk onderdeel van relatie, anderzijds om onze emoties niet impulsief in ongereflecteerde aannames, oordelen en (re-) acties  om te zetten, maar ze bewust waar te nemen en als unieke impuls en creatieve persoonlijke bijdrage in de relatie in te brengen.

 

Het lijkt me dat dit de grote bijdrage van dialoog is; een stap te zetten in het anders omgaan met emotie, zodat we meer in verbinding blijven en minder in fragmentatie en geweld vervallen.

 

Mooi gezegd en mooi gedacht, vind je ook niet? Vanmorgen nog geeft mijn 15 jarige zoon me een grote mond, als ik hem behulpzaam erop wijs dat het toch tijd is om op te staan, wil hij op tijd op school komen. Zijn toon ervaar ik als dusdanig respectloos, dat ik binnen een fractie van een seconde woedend word en hem even respectloos mijn weerwoord geef.

Daar ga ik weer, dacht ik nog, maar het was al te laat, eruit voordat ik het wist, en de escalatie werd compleet. Na een zwijgzaam en gespannen ontbijt stappen we samen in de auto. Ik besluit me te verontschuldigen voor mijn deel van de heftigheid tussen ons, en ook hij doet hetzelde. Dan praten we kort over het voorval. Ik kan hem iets vertellen over mijn zorg, dat hij eronder zal lijden als hij te laat komt. Hij zegt dat het beter voor hem is, dat ik de verantwoordelijkheid voor het opstaan bij hem laat, dat hij zich daarin teveel als kind behandelt voelt. Ik kan het goed horen. Het is een mooi moment, waarin ik hem weer kan zien in wie hij is en ik me ook door hem waargenomen voel.

 

Imperfect dus, onvolkomen, gewoon menselijk uit je slof schieten, iemand kwetsen, gekwetst worden, het hoort er allemaal bij. Juist in al deze onvolkomenheid, waarin we het contact me de ander en vaak ook met onszelf voor een bepaalde tijd min of meer verliezen, leven en werken we met elkaar. Het is juist die onvolkomenheid, die ons de mogelijkheid en de keus geeft, om het gesprek weer te zoeken, de relatie opnieuw aan te gaan, de dialoog te hervatten.

 

We kunnen ons kenbaar maken met alles wat we zijn, onze imperfectie aannemen en ze net zo goed inbrengen, als onze positieve kanten: zo worden we zichtbaar voor onszelf en voor de ander, zo ontstaat verbinding en vertrouwen; zo kunnen we mens zijn met elkaar.

 

Of om met  Leonard Cohen te spreken:

Forget you perfect offering

There is a crack in everything

That’s where the light gets in.. 

 

Eelco de Geus, Wenen, 13. September 2018

 

 

Mit Ein Ander
Dialogisch leben und arbeiten
Achtsamkeiten für eine gemeinschaftsbildenden Kommunikation
32 Dialogkarten
Info & Bestellung

 

 

CD Hannes Bertolini &
Eelco de Geus
Hier hören
Hier bestellen
Aktuelle Termine Österreich


 Neuer Einstieg

September 2021 

 

 

12 Tage (4x3)

Start nächster Gruppe

April 2021 (Gruppe voll)

 

 Start nächster Gruppe:
Mai 2021 (Noch ein paar freie Plätze)

 Dialogakademie:

Systemisch- dialogische Lebens-und Sozialberatung

Offener und integrativer LernRaum, Abschluss Diplom Lebensberatung

 

Dialogkreis- Begleitung

Üben Sie die Begleitung von Dialogkreise in Familien, Gemeinschaften & Organisationen und vertiefen Sie Ihre dialogische Haltung

 

 

Systemaufstellungen Dialogisch Begleiten

Qualifizierte Weiterbildung in neun Modulen mit Stefan Dörrer, Karin Schöber & Eelco de Geus. Ab dem 4. Modul  offene Teilnahme möglich für ausgebildete AufstellungsbegleiterInnen


Ausbildungen der Dialogakademie und andere Ausbildungen, in denen Eelco mitarbeitet:


Start der nächsten Ausbildungsgruppe:

Wien, Mai 2021

 

 

 

 Info & Anmeldung  hier

Einstieg im LernRaum systemisch- dialogische Lebens- und Sozialberatung möglich im März 2021
(Pressbaum bei Wien)

 

 Info & Anmeldung  hier

Start der nächsten Ausbildung 2021: 
 Pressbaum (bei Wien)

                      April 2021                       

 

 Info & Anmeldung  hierDer wichtigste Durchbruch im 21. Jahrhundert kommt nicht durch die Technologie zustande, sondern durch ein erweiterndes Verständnis, was es bedeutet, Mensch zu sein.

 ( John Naisbitt)